Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wetenschappers willen mammoet weer tot leven wekken

Gaan er weer mammoeten rondlopen op aarde? Een groep Amerikaanse wetenschappers wil dat graag. Ze hebben daarom 12,7 miljoen euro opgehaald om de wolharige mammoet weer tot leven te wekken.

Hoe dan?

Het bedrijf wil dna van olifanten kruisen met dna dat is gevonden in de skeletten van mammoeten. Op die manier zou er een soort nieuwe olifantensoort komen die een dikke speklaag heeft en goed tegen de kou kan, net als de wolharige mammoet.

Wolharige mammoeten waren een soort gigantische olifanten met een zachte vacht. Tijdens hun leven legden ze wel 70.000 kilometer af. Dat is bijna twee keer een rondje om de aarde.

De wolharige mammoet is de allerlaatste mammoetsoort die geleefd heeft en is ook de bekendste soort. Het dier leefde ongeveer 30.000 tot 50.000 jaar geleden in Nederland. Zo'n 10.000 jaar geleden stierf de soort uit.

Volgens deskundigen zou het zomaar kunnen dat er in de toekomst weer dieren rondlopen die op de wolharige mammoet lijken.

Een klein olifantje met haren en misschien van die prachtige stoottanden. Dat gaat echt wel lukken.

Alexandra van der Geer, Naturalis

Er is ook kritiek op het onderzoek. Sommige mensen vinden dat je niet op deze manier met dieren moet knutselen.

Bekijk ook