Nieuwswekker: Nieuwe corona-regels + World Clean Up Day voor scholen

Goedemorgen! In dit artikel lees je welk nieuws je vannacht gemist hebt en wat er op deze woensdag nog gaat gebeuren.

Het weer

Het wordt een dag met veel wolken en op sommige plekken kan wat regen vallen. Vanmiddag schijnt ook af en toe de zon.

NOS

Dit gebeurde terwijl je sliep:

- Niet alle Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt, kunnen worden opgehaald uit Afghanistan. Dat zegt de regering. Nu de Taliban aan de macht zijn, lukt het niet meer om ze allemaal weg te krijgen. Alleen mensen met een Nederlands paspoort, tolken en een aantal anderen die voor Nederland hebben gewerkt, worden nog geëvacueerd.

Bekijk ook

- Gisteravond was er weer een corona-persconferentie. Daar werden de nieuwe corona-regels bekendgemaakt. Zo wordt vanaf 25 september de 1,5-meterregel afgeschaft. Je moet dan, als je 13 jaar of ouder bent, bij veel plekken een coronapas laten zien. Dat is een bewijs dat je corona hebt gehad, negatief getest bent of bent gevaccineerd.

Tijdens de persconferentie werd meerdere keren gezegd hoe belangrijk het is om je te laten vaccineren. Wat vind jij daarvan?

711
Iedereen moet zelf beslissen over het nemen van een corona-prik. 
Eens85.3%
Oneens14.7%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

- Het was een slechte avond voor FC Barcelona. De voetbalclub van Ronald Koeman verloor in de Champions League van Bayern Munchen met 3-0. De Nederlandse spelers Frenkie de Jong, Luuk de Jong en Memphis Depay stonden allemaal in de basis, maar het lukte ze niet om te scoren.

Memphis Depay
Reuters

Dit is vandaag in het nieuws:

- Vanavond speelt Ajax de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. De voetbalclub speelt om 21.00 uur tegen Sporting Clube de Portugal. Morgenochtend lees je in de Jeugdjournaal-app wie heeft gewonnen.

- Het is een belangrijke dag voor joden, ze vieren Jom Kipoer. Dat wordt ook wel de Grote Verzoendag genoemd. Joden denken dan na over de dingen waar ze spijt van hebben en wat ze volgend jaar anders willen doen.

- Het is World Clean Up Day voor scholen. Oftewel: Wereld opruim-dag. De organisatie hoopt dat scholen vandaag met hun leerlingen afval op straat gaan opruimen.

Afval in het Spoorpark in Tilburg
Omroep Brabant

En dan nog even dit:

Een groep Amerikaanse wetenschappers wil de wolharige mammoet weer tot leven wekken. Het bedrijf wil dna van olifanten kruisen met dna dat is gevonden in de skeletten van mammoeten. Op die manier zou er een soort nieuwe olifantensoort komen die een dikke speklaag heeft en goed tegen de kou kan:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.