Logeerpartijtje voorbij, maar nog steeds geen nieuwe regering

Het is de politici die een nachtje gingen logeren niet gelukt om het eens te worden over een nieuwe regering. Vannacht sliepen ze samen in een luxe villa in Hilversum omdat ze wilden kijken of ze kunnen samenwerken. Maar dat logeerpartijtje heeft dus niets opgeleverd.

Mark Rutte van de VVD, Sigrid Kaag van D66 en Wopke Hoekstra van het CDA waren erbij. Hun partijen denken over sommige dingen heel verschillend. Daarom was er ook een formateur bij, Johan Remkes. Hij moet ervoor zorgen dat partijen met elkaar willen samenwerken.

Waarom zijn er problemen?

Een regering bestaat uit verschillende politieke partijen. De VVD en D66 zijn op dit moment de belangrijkste partijen, want zij kregen veel stemmen bij de laatste verkiezingen. Zij willen wel met elkaar samenwerken, maar ze hebben samen niet genoeg stemmen voor een meerderheid. Tot nu toe lukt het niet om een extra partij te vinden om mee samen te werken.

De politici hoopten dat er na dit weekend wél een regering zou zijn. Maar daarvoor zijn meer gesprekken nodig, zeggen ze. Over 8 dagen gaan de leiders van de VVD, CDA en D66 weer verder praten.

Gisteren maakten we deze video over het logeerpartijtje van de politici.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook