Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Meisjes in Afghanistan mogen niet meer naar de middelbare school

De scholen zijn weer open, ook in het land Afghanistan. Toch mogen op de middelbare scholen alleen jongens naar binnen. Meisjes zijn daar niet meer welkom. Het zijn regels van de geweldadige groep de Taliban, die nu de macht heeft in het land.

Veel meisjes zijn boos en verdrietig dat ze nu niet meer naar school mogen.

We hebben al maanden geen les. We hebben een achterstand. We willen dat de scholen weer open gaan.

meisje in Afghanistan

Sinds een maand heeft de Taliban de macht in Afghanistan. Zij hebben strenge religieuze regels. Mannen moeten een baard hebben en er zijn regels over welke kleding meisjes en vrouwen wel en niet mogen dragen.

Correspondent Aletta André volgt het nieuws in Afghanistan voor het Jeugdjournaal vanuit India.

Dit is waar veel mensen, en vooral meisjes, al weken bang voor waren. Want als zij niet naar school kunnen, kunnen ze later dus ook niet studeren, of elk beroep kiezen.

correspondent Aletta André

Toch is er volgens Aletta André wel nog hoop, want hoewel de Taliban-leiders nu dus geen middelbare scholen voor meisjes openen, hebben ze school voor meisjes ook niet verboden.

Thuis studeren of les krijgen van hulporganisaties zou dus nog moeten kunnen. Ook zijn er nu zoveel meisjes die naar de middelbare school willen, dat er waarschijnlijk meer protesten komen.

Bekijk ook