Het is vandaag Prinsjesdag

Zo zag Prinsjesdag er dit jaar uit

Het is vandaag de derde dinsdag van september, en dat betekent Prinsjesdag. Dat is een van de belangrijkste dagen in de Nederlandse politiek. De koning leest dan de Troonrede voor.

Tijdens zijn toespraak stond de koning stil bij de vele veranderingen die we het afgelopen jaar meegemaakt hebben. Zo noemde hij natuurlijk de corona-crisis, maar had hij het ook veel over het klimaat.

Klimaatverandering kwam deze zomer dichtbij toen inwoners van Limburg in een paar dagen hun huizen en bedrijven na extreme regenval onder water zagen lopen.
koning Willem-Alexander

De regering vindt het klimaat een belangrijk onderwerp. Daarom worden er extra miljarden euro's uitgeven om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Er gaat ook extra geld naar scholen. Er is 8 miljard euro vrijgemaakt om alle achterstanden die zijn ontstaan door corona, weer in te halen.

Hieronder hoor je meer over de plannen:

Dit zijn de plannen van de regering

Dit jaar mogen er minder grote beslissingen worden genomen. Dat komt omdat er sinds de verkiezingen nog geen nieuwe regering is.

De regering van Nederland is demissionair, wat betekent dat?

De oude regering bepaalt nu waar het geld naartoe gaat. Sommige dingen kunnen namelijk niet wachten, vertelde de koning.

200 jaar

Prinsjesdag wordt al meer dan 200 jaar gehouden. Normaal gesproken is het een hele feestelijke dag:

Prinsjesdag ziet er dit jaar anders uit dan normaal