Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Urenlang debat over plannen regering: 'Wat zijn we hier aan het doen?'

In Den Haag is het belangrijkste debat van het jaar bezig de Algemene Beschouwingen. Politici in de Tweede Kamer hebben het over veel verschillende onderwerpen, zoals het woningentekort in Nederland, de klimaatcrisis en vluchtelingen uit Afghanistan.

De Algemene Beschouwingen?

Op Prinsjesdag vertelt de regering ieder jaar wat hun plannen zijn voor het komende jaar. In de twee dagen na Prinsjesdag mogen andere politieke partijen daarop reageren. Dat doen ze in de Algemene Beschouwingen. Een groot debat, waarin iedereen mag zeggen wat hij of zij ergens van vindt. Aan het eind wordt er gestemd over de plannen.

Ook wordt er gepraat over onderwijs. Geert Wilders van de PVV vindt dat er op de basisschool geen les moet worden gegeven over homoseksualiteit en andere LHBTI-onderwerpen. Dat is niet belangrijk, zegt hij.

Rob Jetten van D66 is het daar niet mee eens. Hij is juist trots op de lessen over die onderwerpen.

Lange dag

De politici zullen vanavond niet vroeg naar bed kunnen, want de vergadering zal nog lang duren. In totaal mogen 19 mensen iets zeggen. Er zal dus over nog veel meer onderwerpen gepraat worden.

Morgen reageert minister-president Mark Rutte op de kritiek die hij vandaag krijgt. Daarna gaan de partijen stemmen over de plannen.