Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Huisje overleeft lavastromen: 'Het is een wonder!'

De vulkaanuitbarsting op La Palma heeft veel huizen verwoest, maar één huis is juist gespaard. Alle lavastromen zijn precies langs een klein rood huisje gestroomd. Een fotograaf deelde de foto online. Het huisje wordt nu 'het wonder van La Palma' genoemd.

Correspondent Rop Zoutberg, die voor het Jeugdjournaal in Spanje werkt, deed onderzoek naar het huisje. En wat blijkt? Het huisje is ook een klein beetje Nederlands. Het is namelijk ontworpen door een Nederlandse architect. Zij herkende het huisje op de foto meteen.

Die foto is een signaal van hoop. Voor alle inwoners van het eiland.

Architect Ada

Het huis is een vakantiehuisje van een ouder stel uit Denemarken. Zij zijn door corona al 1,5 jaar niet meer op La Palma geweest. Toen ze hoorden dat hun huisje de ramp heeft overleefd, waren ze helemaal verbaasd.

Het is nog afwachten of dit mooie verhaal een goed einde krijgt. Door de dikke laag lava zijn de wegen naar het huisje verdwenen. Ook is de plek voorlopig veel te gevaarlijk om naartoe te gaan. De lava is nog kokend heet. Daarom is de kans klein dat het stel ooit weer vakantie kan vieren in het huisje.

Zee

Deskundigen verwachten dat de lavastromen dit weekend in zee terechtkomen. Dan kunnen er giftige stoffen vrijkomen. Daarom is een stuk van de zee afgesloten.

Bekijk ook