Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderen op La Palma weer naar school na vulkaanuitbarsting

De meeste kinderen op het Spaanse eiland La Palma kunnen weer naar school. Op het eiland staat de vulkaan Cumbre Vieja en die spuwt al meer dan twee weken lava uit.

Uitbarsting

Behalve lava spuwt de vulkaan ook zwarte rookwolken met hete as uit. Daar heeft het hele eiland al wekenlang last van. Bijna alle basisschoolleerlingen moesten thuisblijven. Ook María José en Keiban. Voor hen kwam de uitbarsting ook als een grote verrassing.

Ik had nooit verwacht dat ik dit mee zou maken.

Maria José

De vulkaan-uitbarsting begon twee weken geleden. Zo'n 900 gebouwen zijn sindsdien door de lava verwoest. Duizenden mensen moesten hun huis uit. Ook twee scholen werden verwoest.

Keiban en Mariá José wonen alle twee niet heel dichtbij de vulkaan. Toch voelden zij zich niet echt veilig de afgelopen weken. Op de routes van de lavastromen werden namelijk duizenden gebouwen verwoest en in de lucht zitten veel giftige gassen. De scholen van Keiban en María José staan er nog. Sinds deze week volgen zij weer les in hun eigen klas.

Van de dikke rook hebben we wel last. En de as moeten we hier wel elke keer een beetje opruimen, want er valt elke dag weer een nieuw laagje.

María José

Beide kinderen proberen zich in te zetten voor het eiland. María José maakte een video over de vulkaan, om zo andere kinderen te helpen begrijpen wat er precies aan de hand was.

Keiban doet mee aan de bananen-challenge: samen met zijn klas eet hij er zoveel mogelijk. Dat helpt want op het eiland zitten namelijk veel bedrijven die bananen telen. De lava, maar ook de aswolken hebben een groot deel van de oogst verpest. En zo kunnen ze alsnog geld verdienen.

Bekijk ook