Uitgezocht: Kun je blind worden van gamen?

Uren naar een scherm turen om te gamen, tiktokken of een serie te kijken. Dat is natuurlijk heel leuk, maar het kan grote gevolgen hebben voor je ogen.

Oogartsen waarschuwen dat het aantal mensen met slechte ogen toeneemt. En dat komt doordat ze als kind te veel naar schermpjes en andere dingen van dichtbij hebben gekeken.

Kun je blind worden van gamen? 👀 | UITGEZOCHT #42

Volgens oogedeskundigen worden mensen eerder bijziend dan vroeger. Dat gebeurt ook in andere landen. Met name in landen in Azië, zoals Singapore en China is het probleem groot. Daar heeft inmiddels bijna iedereen een bril nodig.

'Minder schermpjes en meer buitenspelen'

Om te voorkomen dat nog meer kinderen in Nederland een bril nodig hebben willen de oogdeskundigen dat scholen hier meer rekening mee gaan houden: minder schermpjes in de klas en meer buitenspelen.

Tegenwoordig zie je dat veel meer kinderen een continurooster krijgen, waarbij iedereen steeds minder lang pauze heeft. Terwijl dat superbelangrijk is voor je ogen.
Emily Tan, oogdeskundige

Je ogen hebben namelijk genoeg daglicht nodig. Dan hoeven ze minder hard te werken en blijven ze gezond. Daarom is buitenspelen extra goed voor je.

Krijg jij weleens last van je ogen als je lang op een scherm zit?

8.769 stemmen

Deze stelling is gesloten

51% 4.556 stemmen

48% 4.213 stemmen