ANP

Nieuwswekker: Oranje tegen Gibraltar + Actie om messen in te leveren

Goedemorgen! In deze Jeugdjournaal Nieuwswekker praten we je helemaal bij over wat er deze maandag gaat gebeuren en wat je hebt gemist terwijl je sliep.

Weer

Het wordt een bewolkte dag, met af een toe een bui. Soms kan ook de zon even schijnen. Het wordt zo'n 15 graden.

Het weer van 11 oktober

Dit gebeurde terwijl je sliep:

- Frankrijk heeft de Nations League gewonnen! De ploeg won gisteren met 2-1 van Spanje. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Spanje scoorde de eerste, maar Frankrijk kwam snel terug met de gelijkmaker. In de 83ste minuut scoorde Kylian Mbappé de 2-1. En daarom mocht Frankrijk een feestje vieren met de beker.

- Het bedrijf achter Facebook en Instagram wil extra maatregelen nemen om kinderen te beschermen. Zo zouden kinderen voortaan op Instagram een melding krijgen om af en toe pauze te nemen. Ook zouden kinderen een waarschuwing kijken als ze dingen bekijken die niet geschikt voor ze zijn.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Het Nederlands elftal moet vanavond weer voetballen. In de Rotterdamse Kuip spelen ze tegen Gibraltar. De wedstrijd is onderdeel van de kwalificatie voor het WK in 2022. Als Oranje wint is het WK dus weer een stapje dichterbij. De voorspelling is dat Oranje dik gaat winnen, en dat de wedstrijd dus niet heel spannend wordt. Vind jij dat erg?

Alleen spannende wedstrijden zijn leuk om naar te kijken.

10.999 stemmen

Deze stelling is gesloten

50% 5.509 stemmen

49% 5.490 stemmen

- Op een basisschool in Heiloo zijn ze bezig met een lees-challenge. Tijdens de Kinderboekenweek willen de leerlingen samen 50.000 bladzijden lezen, dat zijn zo'n 250 kinderboeken. Hoe ze dat aanpakken, zie je vanavond in het Jeugdjournaal.

- Vandaag begint een landelijke actie om jongeren hun messen in te laten leveren. Meer dan 200 gemeenten hebben plekken ingericht waar dit kan. Jongeren kunnen hun messen daarheen brengen, zonder dat ze een straf krijgen.

En dan nog even dit:

Cristiano Ronaldo bezit al heel wat records. En afgelopen weekend kwam er daar nog eentje bij. In de video hieronder zie je welke.

Wéér een record voor Cristiano Ronaldo