Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politicus vertelt rechter over bedreigingen: 'Ik voelde de angst'

In Den Haag was vandaag een rechtszaak tegen een man die online politici heeft bedreigd. Hij schreef heftige berichten aan minister Hugo de Jonge en oud-minister Sigrid Kaag.

Sigrid Kaag was zelf naar de rechtbank gekomen om iets te zeggen tegen de verdachte. Hij had op Facebook geschreven haar te willen vermoorden.

Ik werd daar stil van, ik was echt ontredderd. Ik zag het ook voor me. En ik voelde de angst die bedoeld was om mij in te boezemen.

Sigrid Kaag

Het gebeurt helaas wel vaker dat politici bedreigd worden. Lang niet altijd leidt dat ook tot een rechtszaak. Bijvoorbeeld omdat niet duidelijk is van wie de (online) bedreigingen zijn.

Dat politici zelf naar de rechtbank komen, gebeurt nog minder vaak. Maar Kaag vond het belangrijk dat deze keer juist wel te doen.

Je kunt over zo'n dreiging altijd zeggen: trek het je niet aan, het hoort erbij. Maar ik wil stellen dat het niet normaal is. Woorden doen er toe.

Sigrid Kaag

De verdachte man was zelf ook in de rechtszaal. Hij zei spijt te hebben en te begrijpen dat de politici zich bedreigd voelden. De rechter gaf de man een straf. Hij moet in ieder geval drie maanden de gevangenis in.