Nieuwswekker: 7 uur in de achtbaan + Cinekid filmfestival begint

Goedemorgen op deze woensdag 13 oktober! In deze Jeugdjournaal Nieuwswekker praten we je helemaal bij over wat er vandaag gaat gebeuren en wat je hebt gemist terwijl je sliep.

Het weer

's Ochtends kan het nog af en toe regenen, maar in de middag wordt het lekker zonnig. Het wordt ongeveer 14 graden.

Dit gebeurde terwijl je sliep

- Denemarken is na Duitsland en gastland Qatar zeker van deelname aan het WK van 2022. De Denen wonnen van Oostenrijk en kunnen in hun poule niet meer worden ingehaald.

- Advocaten zijn boos dat ouders die verkeerd zijn behandeld door de Belastingdienst nog steeds niet goed worden geholpen. De ouders moesten onterecht veel geld terug betalen en kwamen daardoor in de problemen. Ze zouden het geld terugkrijgen, maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Eerder vertelden Rafen en zijn moeder erover in het Jeugdjournaal:

Rafen en zijn moeder hebben al jarenlang geldproblemen door de regering

Dit is vandaag in het nieuws:

- Roel van 19 gaat zeven uur lang ritjes maken in de achtbaan Gold Rush in attractiepark Slagharen. Hij doet dat om geld op te halen voor KWF. Van 11.00 tot 18.00 uur zal Roel in de achtbaan zitten, met elk uur een pauze van vijf minuten. Roel denkt dat het zwaar gaat worden, maar hij heeft er ook veel zin in.

- Het Cinekid festival begint! Het is het grootste mediafestival voor kinderen. Op het festival zijn heel veel films te zien. Ook kunnen kinderen workshops volgen en games uitproberen. De premièrefilm van Cinekid heet Captain Nova. Vanavond zie je meer over het festival en de films in onze uitzending.

- Amalia mag ook koningin worden als ze later wilt trouwen met een vrouw. Dat heeft Mark Rutte gisteren gezegd. Eerder was er twijfel over of een koning of koningin niet met iemand van hetzelfde geslacht zou kunnen trouwen. Veel mensen waren daar boos over. Zij vinden dat de prinses - net als iedereen in Nederland - zelf mag weten met wie ze trouwt. Mark Rutte gaat over het koningshuis en hij heeft nu dus gezegd dat Amalia het zelf mag weten.

Amalia mag zelf weten met wie ze trouwt

Wil jij later trouwen?

14.526 stemmen

Deze stelling is gesloten

73% 10.717 stemmen

26% 3.809 stemmen

En dan nog even dit:

Katie Meyer heeft bepaald geen hoogtevrees. Met haar motor springt ze hoog in de lucht van het ene gebouw naar het andere. En dat levert haar een nieuw wereldrecord op.

WOW: Motorcrosser springt van gebouw naar gebouw