Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tolk die naar Nederland zou komen mogelijk vermoord in Afghanistan

In Afghanistan is mogelijk een tolk vermoord. De tolk had samengewerkt met buitenlandse militairen en daardoor liep hij gevaar. De Nederlandse regering wilde hem daarom ophalen. Dat zeggen zijn familie en andere mensen die hem kennen.

De man werkte met andere landen samen om in Afghanistan politiemensen op te leiden. Sinds de Taliban de macht hebben overgenomen in het land, lopen veel mensen gevaar.

Wat is er ook alweer gebeurd?

In augustus kwam de terroristische groep de Taliban aan de macht in Afghanistan. Daardoor gelden er nu extreem strenge regels in het land. Er mag bijvoorbeeld geen muziek gemaakt worden en meisjes mogen niet naar school. In dit artikel lees je er meer over.

De tolk zou door de Taliban zijn vermoord omdat hij met buitenlanders heeft gewerkt. De man zat volgens zijn familie ondergedoken bij zijn ouders, maar Taliban-strijders zouden daar achter zijn gekomen.

De Nederlandse regering durft nog niet te zeggen of het nieuws klopt.

Als het zo is, is het natuurlijk een drama. Maar ik kan het niet bevestigen.

Ben Knapen, minister van Buitenlandse Zaken

Volgens de minister kan Nederland mensen in Afghanistan niet beschermen, omdat er geen Nederlandse militairen meer in het gebied zijn. Daarom probeert Nederland hen op andere manieren in veiligheid te brengen.

Nederlandse militairen werkten jarenlang in Afghanistan, om dat land weer op te bouwen na een oorlog tegen de Taliban. Veel Afghanen hielpen Nederland daarbij, als tolk, beveiliger, chauffeur of kok bijvoorbeeld.

De Taliban zijn daar boos over en sinds zij het land terug hebben veroverd, willen veel mensen die hebben geholpen, vluchten naar Nederland.

De Nederlandse regering zegt er alles aan te doen om hen te helpen.