Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hadi en Bushra kunnen voor het eerst weer naar school

Kinderen die vluchtelingenkamp Heumensoord wonen, kunnen vandaag weer voor het eerst naar school. Vrijwilligers hebben speciaal voor hen een school opgericht. Dat is bijzonder, want normaal gesproken is er geen school in het kamp.

Hadi en Bushra zijn twee leerlingen van het schooltje. Ze zijn sinds een paar weken in Nederland. Samen met hun families zijn ze gevlucht uit Afghanistan. In dat land was het voor hen niet meer veilig.

Het was niet goed. De Taliban kwam en iedereen was erg bang.

Hadi

Wat is er gebeurd?

Twee maanden geleden kreeg de Taliban de macht in Afghanistan. Dat is een terroristische groep. Daardoor gelden er nu extreem strenge regels in het land. Er mag bijvoorbeeld geen muziek gemaakt worden en meisjes mogen niet naar school. In dit artikel lees je er meer over.

Als mensen naar Nederland vluchten, komen ze normaal gesproken in een asielzoekerscentrum terecht. Daar kunnen ze wonen en er is ook een school voor kinderen. Maar al die normale opvangplekken zitten vol.

Daarom is kamp Heumensoord opgebouwd. Dat is een noodopvangplek. Het is de bedoeling dat mensen daar niet lang wonen. Maar omdat er een groot tekort is aan opvangplekken, is de kans groot dat vluchtelingen hier langer moeten blijven.

Daarom is het fijn dat er nu een school is. Bushra en Hadi zijn blij dat ze weer nieuwe dingen kunnen leren.

Ik wil heel graag Nederlands leren. En wiskunde

Bushra

In de video zie je meer over Hadi, Bushra en de nieuwe school.

Bekijk ook