Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Burgemeester vindt vervoer zware criminelen veel te gevaarlijk

De burgemeester van Vught vindt het vervoer van zware criminelen door zijn stad veel te gevaarlijk. De criminelen worden van de extra beveiligde gevangenis daar, naar een rechtbank gereden. En dat moet stoppen, vindt de burgemeester.

De gevangenis in Vught bestaat uit een gewone gevangenis en een extreem beveiligd deel, de EBI. Dit staat voor extra beveiligde inrichting. Nog nooit is iemand hieruit ontsnapt.

In de EBI is plek voor 18 zware criminelen. Op dit moment zitten daar ook bekende criminelen vast, zoals Willem Holleeder en Ridouan Taghi.

Er gelden natuurlijk strenge regels. De cellen worden iedere dag gecontroleerd. Buiten hun cel moeten de gevangenen altijd handboeien om. Ook lopen ze in een soort kooi.

Bij het vervoer van en naar de gevangenis komt heel veel kijken. In een stoet van beveiligde auto's rijden ze door Vught, meestal richting een rechtbank. Dat gebeurt zo'n 300 keer per jaar.

De burgemeester is daar dus klaar mee. Volgens hem zijn de auto's levensgevaarlijk, ook voor kinderen.

Hier moeten 6, 7 of 8 auto's met grote snelheid doorheen. Dat is natuurlijk hartstikke gevaarlijk.

Roderick van de Mortel, burgemeester Vught

Daarom wil de burgemeester dat er een rechtbank bij de gevangenis wordt gebouwd. Gevangenen hoeven dan niet meer te worden verplaatst.

Kinderen uit de buurt

Milou besloot zelf een kijkje te nemen in Vught. Ze vroeg aan kinderen die in de buurt wonen, wat ze van het plan vinden. Je ziet het in de video bovenaan.

We wonen in een dorp met wel hele beruchte criminelen. En dat is best wel eng af en toe.

Esmée