Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Stinkende 'penisplant' komt eindelijk tot bloei

Het is zo ver! De zeldzame penisplant die ze in de Hortus Botanicus in Leiden hebben, staat eindelijk in bloei. Dat is bijzonder, want het is pas de derde keer in Europa dat dat gebeurt.

De penisplant heet eigenlijk Amorphophallus Decus-Silvae. Dat betekent zoiets als 'vormloze penis in het bos'. De plant komt in het wild alleen voor in de bossen op het Indonesische eiland Java.

Stank

Als de plant bloeit verspreidt 'ie een vieze geur van rottend vlees om vliegen te lokken. Die denken dan dat er eten ligt, maar vinden in de plant alleen stuifmeel.

Stuifmeel is een soort poeder van een plant of bloem. Het blijft aan bijvoorbeeld vliegen plakken die op de plant zitten. Als de vliegen er vandoor gaan, geven ze het stuifmeel door aan andere planten of bloemen. Dat zorgt ervoor dat een bloem gaat bloeien en dat nieuwe planten ontstaan.

Omdat er in de tuin in Leiden geen andere penisplanten zijn, wordt het stuifmeel verzameld om later te gebruiken of om naar andere tuinen te sturen.