Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wetenschappers: 'We zien ijskappen en gletsjers voor onze ogen verdwijnen'

Als er één gebied op de wereld is, waar je goed kunt zien hoe het ervoor staat met klimaatverandering, dan is het Groenland. Het ijskoude eiland verandert in hoog tempo door de opwarming van de aarde. Volgens wetenschappers is het belangrijk om te zien wat er nu op Groenland gebeurt. Het zegt volgens hen namelijk veel over de toekomst van onze planeet.

Met een timelapse-camera houden de onderzoekers bij hoeveel ijs er smelt. Een van de onderzoekers is Alexandra Messerli. Zij maakt zich er grote zorgen over.

Het is zeer alarmerend. We zien ijskappen en gletsjers in de wereld voor onze ogen verdwijnen.

Alexandra Messerli

Groenland is een van de koudste gebieden van de wereld. 85 procent ervan is bedekt met een dikke laag ijs: de ijskap. Die ontstond een miljoen jaar geleden en werd eerst steeds dikker. Maar dat is veranderd. Nu smelt het ijs extreem snel en het water stroomt de oceanen in.

De gevolgen van het smelten van de ijskap kunnen voor mensen overal in de wereld groot zijn, zeggen de wetenschappers. Volgende week begint in Schotland een grote klimaattop. Wereldleiders zeggen dat ze daar nieuwe afspraken willen maken om klimaatverandering tegen te gaan.