Onrust in Sudan, militairen nemen de macht over

Onrust in Sudan, militairen nemen de macht over

In het Afrikaanse land Sudan is het erg onrustig. Het leger heeft daar de macht overgenomen.

De premier en een aantal andere belangrijke mensen zijn door het leger opgepakt. Militairen hebben radio- en televisiestations bestormd en de wegen naar het vliegveld afgesloten. Ook kunnen mensen in Sudan niet meer bellen en ze kunnen ook niet meer online.

2019

Het is al sinds 2019 onrustig in Sudan. Toen werd president Omar al-Bashir weggestuurd. Sindsdien ruziën het leger en de regering met elkaar over hoeveel macht ze hebben in het land.

Adam vertelde daar twee jaar geleden al over in het Jeugdjournaal.

Adam woont in Sudan: 'Ik hoor de schietgevechten'

Nadat de president was weggestuurd, kwam er een nieuwe regering. Daarin zaten burgers en militairen, maar de ruzies tussen hen gingen door.

Crisis

Volgende maand zou er een nieuwe regering komen zonder militairen. Maar zo'n regering zou het land niet goed kunnen helpen, zegt het leger.

Sudan heeft geldproblemen en legerleiders zeggen dat zij de enigen zijn die het land kunnen redden. Daarom hebben ze de macht in het land overgenomen.

Protest

In de hoofdstad Khartoem zijn duizenden mensen de straat opgegaan om daartegen te protesteren. Ook veel politici uit andere landen doen een oproep om de premier weer vrij te laten.