Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wereldleiders bij elkaar om afspraken te maken over klimaat

Vandaag begint de grootste en belangrijkste bijeenkomst over het klimaat: de klimaattop van de Verenigde Naties. Duizenden mensen uit bijna 200 landen uit de wereld zijn ervoor naar de plaats Glasgow gekomen, in het Verenigd Koninkrijk.

Wat is de klimaattop?

De bijeenkomst heet de klimaattop, en wordt ieder jaar op een andere plek in de wereld gehouden. Er zijn allemaal leiders van verschillende landen bij. Het is de bedoeling dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over hoe alle landen met elkaar de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan.

2 graden

De landen die nu bij elkaar zijn, spraken een paar jaar geleden af dat de opwarming van de aarde niet verder mag gaan dan 2 graden. Nog liever willen ze dat het niet verder gaat dan 1,5 graad. Ieder land beloofde iets te doen om daarbij te helpen.

Toch was wat ze beloofden niet genoeg om die 2 graden te halen. En de 1,5 graad al helemaal niet. Verschillende mensen uit de hele wereld willen de wereldleiders eraan herinneren dat er daarom nu echt iets moet gebeuren.

Greta

Ook Greta is in Glasgow aangekomen. Zij kwam vanuit Zweden en ging met de trein. Ze doet deze week mee aan verschillende protesten in de stad.

Greta Thunberg is aangekomen in Glasgow
ANP

Vanuit Nederland zijn er ook mensen met de trein naar Glasgow gegaan. Zij vertrokken vanaf station Rotterdam, en gingen daar lopend naartoe. Bij die wandeling liepen er ook kinderen mee:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De klimaattop in Glasgow duurt tot 12 november.