Regeringsleiders spreken op klimaattop: 'Er moet nu iets gebeuren'

Regeringsleiders spreken op klimaattop: 'Er moet nu iets gebeuren'

Duizenden mensen en leiders van bijna 200 verschillende landen zijn op dit moment in de stad Glasgow. Daar is twee weken lang de grootste en belangrijkste bijeenkomst over het klimaat, de klimaattop van de Verenigde Naties.

Toch zijn niet alle regeringsleiders hier. De presidenten van Rusland en China zijn er bijvoorbeeld niet. Dat vinden ze hier wel jammer, want het is belangrijk dat zulke grote landen meedoen met de plannen.
correspondent Fleur Launspach

Een klimaattop wordt vaker georganiseerd. Zes jaar geleden spraken landen af dat de opwarming van de aarde niet verder mag gaan dan 2 graden. Nog liever willen ze dat het niet verder gaat dan 1,5 graad. Daarvoor moeten onder andere minder broeikasgassen worden uitgestoten. Maar hoe ze dat gaan regelen, mogen de landen zelf beslissen.

'Nu of nooit'

Eigenlijk vinden alle regeringsleiders bij het grote overleg dat er nu echt iets gedaan moet worden. Of er nieuwe afspraken gemaakt gaan worden, wordt bekend over twee weken. De leiders hebben tot 12 november de tijd om nieuwe afspraken te maken.