Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom laat niet iedereen zich vaccineren?

Of je wel of niet een coronaprik haalt mag je in Nederland zelf weten. Het is niet verplicht. Toch deed minister de Jonge een oproep aan mensen die niet gevaccineerd zijn om er nog eens goed over na te denken.

Naar schatting heeft 85 procent van de mensen van 12 jaar en ouder een of twee prikken gehad. 15 procent dus niet. Dat betekent dat meer dan 2 miljoen mensen van 12 jaar en ouder niet gevaccineerd zijn.

Waarom niet? Daar zijn verschillende redenen voor:

- Een groep mensen laat zich niet prikken vanwege hun geloof. Zij zeggen: God bepaalt wie ziek wordt, daar moet de mens zich niet mee bemoeien door bijvoorbeeld vaccinaties.

- Sommige mensen denken: ik ben gezond en fit, corona is voor mij niet gevaarlijk. Zij vinden het daarom onzin zich te laten prikken.

- Er is ook een groep mensen die het vaccin niet vertrouwt. Ze denken bijvoorbeeld dat ze er ziek van worden.

- Ook zijn er mensen die geen vertrouwen hebben in de overheid. Die vinden dat ze door de coronamaatregelen gedwongen worden om zich te laten prikken. Dat willen ze niet en dus weigeren ze de vaccinatie.

Minister De Jonge hoopt dat hij al deze mensen kan overtuigen toch een prik te nemen.

Heb je ook een vraag over het nieuws? Stuur je vraag via WhatsApp naar 06-28167842 en misschien hoor je binnenkort het antwoord in ons ochtendjournaal.