Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duizenden vluchtelingen vast in de bossen bij Polen

Bij de grens tussen de landen Polen en Wit-Rusland zitten duizenden vluchtelingen vast in de bossen. Ook kinderen. Ze slapen in tenten, en het is er erg koud.

Wat is er aan de hand?

De vluchtelingen komen vooral uit het Midden-Oosten. Ze zijn gevlucht en zoeken een plek in Europa waar ze kunnen wonen. De vluchtelingen worden met vliegtuigen expres opgehaald door Wit-Rusland. Dat gebeurt eigenlijk nooit, en heeft te maken met een ruzie tussen Wit-Rusland en andere landen in Europa.

Al langere tijd hebben verschillende landen ruzie met Aleksandr Loekasjenko, de president van Wit-Rusland. Landen uit de Europese Unie vinden dat hij niet goed omgaat met de mensenrechten in zijn land, en hij zou vals hebben gespeeld bij de verkiezingen.

Handelen

De president vindt dat mensen geen kritiek op hem mogen hebben. Wie dat wel heeft, kan straf krijgen. Landen van de Europese Unie vinden dat niet kunnen en willen daarom bijvoorbeeld minder handelen met het land. Daar is de president het niet mee eens. Volgens deskundigen neemt Wit-Rusland daarom nu wraak op landen landen van de Europese Unie door vluchtelingen de grens met Polen over te sturen.

Helpen

De Europese Unie vindt dat vluchtelingen geholpen moeten worden. Maar niet op deze manier. Daarom probeert Polen mensen bij de grens tegen te houden. Ze hebben duizenden militairen naar de grens gestuurd. Ook de Poolse premier is daar.

De landen van de Europese Unie willen dat Wit-Rusland stopt met het misbruiken van vluchtelingen in hun ruzie. Ze kijken nu of er extra straffen voor Wit-Rusland kunnen komen.