Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Klimaattop nog niet afgelopen: Wat worden de afspraken?

De klimaattop in Glasgow zou eigenlijk vandaag afgelopen zijn, maar er wordt nog steeds druk vergaderd. Het is de wereldleiders nog niet gelukt om het met z'n allen eens te worden over wat er precies moet gebeuren om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Twee weken lang hebben regeringsleiders van over de hele wereld gepraat over het klimaat. Er zijn al een aantal kleine afspraken gemaakt.

Kappen van bomen

Zo hebben 100 wereldleiders afgesproken om in de komende tien jaar te stoppen met het kappen van bomen. Wij maakten daar eerder deze video over:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

CO2

Ook hebben een aantal landen besloten om geen geld meer te stoppen in projecten waarbij veel CO2 vrijkomt.

Maar over de belangrijkste dingen zijn de landen het nog niet eens. Het gaat dan vooral om nieuwe en duidelijke regels waaraan landen zich moeten houden om klimaatverandering tegen te gaan.

NOS-journalist Fleur Launspach volgt de top voor het Jeugdjournaal.

200 landen willen niet allemaal hetzelfde. Sommige landen hebben veel kolen en gas, en willen dat toch wel graag blijven gebruiken of verkopen.

Fleur Launspach, journalist

Ook is het leiders nog niet gelukt om afspraken te maken over geld. Vooral arme landen hebben nu al veel last van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door de stijgende zeespiegel of droogte. Zij willen dat rijke landen hen daarmee gaan helpen, en daarvoor gaan betalen. Maar niet alle rijke landen doen dat.

Er is dus nog een hoop waarover de politici het niet eens zijn. Toch denkt Fleur dat ze dit weekend nog goede afspraken kunnen maken.

Er komt een gezamenlijke afspraak. Alleen de vraag is wat daar in komt te staan.

Fleur Launspach, journalist

De volgende klimaattop is in 2022, in Egypte.

Bekijk ook