Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hadi woont met 450 andere kinderen in opvangkamp Heumensoord

In Heumensoord wonen 3000 vluchtelingen in grote tenten. Het is het grootste opvangkamp in Nederland. Er wonen ook honderden kinderen en die hebben het zwaar. Ze eten nauwelijks en slapen slecht. Dat komt omdat in de tenten dunne wandjes staan tussen de kamers.

Als de buren praten horen wij het. En kunnen we niet slapen.

Bushra

In totaal zitten er zo'n 450 kinderen met hun gezin op deze opvangplek, al maanden lang. Deskundigen vinden dat het zo niet langer kan en dat de gezinnen zo snel mogelijk naar een betere opvang worden gebracht.

De kinderen komen uit Afghanistan, een land in Azië. Drie maanden geleden nam de gewelddadige groep de Taliban daar de macht over. Door de strenge regels van de Taliban, is het voor veel mensen niet meer veilig in Afghanistan. In dit artikel lees je er meer over. Een deel van de mensen die niet meer veilig waren in Afghanistan, is gevlucht naar andere landen. Ook naar Nederland.

Normaal gaan vluchtelingen in Nederland naar een asielzoekerscentrum. Maar die zitten op dit moment allemaal vol. Daarom zijn er noodopvangplekken gemaakt, zoals die in Heumensoord.

Maar de situatie daar is slecht. De winter komt eraan en veel mensen vinden het er koud. Ook zitten mensen dicht op elkaar. De kinderen in het kamp willen snel naar een rustigere plek om te wonen en hopen op een mooie en veilige toekomst.

Ik wil in de toekomst graag tandarts worden.

Hadi