Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

200 landen maken nieuwe afspraken over het klimaat

Er is een nieuw klimaatakkoord. Wereldleiders van zo'n 200 landen hebben met elkaar nieuwe en strengere afspraken gemaakt om klimaatverandering tegen te gaan. En dat is groot nieuws.

Makkelijk was het niet om tot dat akkoord te komen. Ze hebben er twee weken dag en nacht over vergaderd en onderhandeld.

Dit zijn de belangrijkste afspraken:

- Niet meer dan 1,5 graad opwarming van de aarde.

- Langzaam minder kolen, olie en gas gaan gebruiken.

- Er komt meer geld voor arme landen om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. En de rijke landen gaan dat betalen.

Dan is het natuurlijk de vraag of de nieuwe afspraken genoeg zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Volgens milieu-organisaties niet. Zij willen dat landen stoppen met het gebruiken van kolen, olie en gas. Alleen verminderen is niet genoeg, zeggen ze.

Het lijkt wel of veel leiders op een andere planeet leven dan de rest van ons. We hebben te maken met droogte, branden en een stijgende zeespiegel. Toch beseffen ze niet dat we moeten stoppen met CO2-uitstoot.

Hilde Stroot, klimaat-expert Oxfam Novib

De volgende klimaattop is in 2022, in Egypte. Dan willen de landen weer met nieuwe, strengere klimaatdoelen komen.

979
Wat vind jij van de nieuwe klimaat-afspraken?

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook