Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Niet-gevaccineerde Oostenrijkers mogen niet zomaar naar buiten

Twee miljoen Oostenrijkers moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Vannacht gingen daar namelijk strenge corona-regels in voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Zij mogen alleen nog in noodzakelijke gevallen naar buiten. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen of om naar school of werk te gaan. Verder moeten zij dus binnen blijven.

De regel geldt ook voor niet-gevaccineerde toeristen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven zich er niet aan te houden.

Boete

De lockdown voor mensen die niet gevaccineerd zijn, duurt in elk geval tien dagen. Mensen die zich er niet aan houden kunnen een boete krijgen tot 1450 euro

De regering van Oostenrijk hoopt dat meer mensen zich hierdoor laten vaccineren en dat het virus zich daardoor minder snel verspreidt. In Oostenrijk is ongeveer 65 procent van de mensen gevaccineerd tegen corona. Dat is lager dan in de meeste andere Europese landen.

Het aantal mensen dat gevaccineerd is moet omhoog. Het is nu beschamend laag.

Alexander Schallenberg, leider van Oostenrijk

In Nederland zijn geen plannen voor zulke strenge regels voor mensen zonder vaccinatie. Hier is bijna 85 procent van de volwassenen gevaccineerd.