Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nog steeds veel mensen vast in Wit-Rusland

Bij de grens tussen de landen Polen en Wit-Rusland zitten nog steeds duizenden vluchtelingen vast. Afgelopen weken sliepen mensen in de bossen. Ook kinderen. Meer dan tien mensen overleefden dat niet.

Opvangplek

Sinds een paar dagen wordt een groep mensen opgevangen in Wit-Rusland. Mensen krijgen daar ook te eten. Waarom Wit-Rusland dit opeens doet, is niet duidelijk. Maar het lijkt er op dat de mensen terug worden gestuurd naar het land waar ze vandaan komen.

Wat is er aan de hand?

De vluchtelingen komen vooral uit het Midden-Oosten. Ze zijn gevlucht en zoeken een plek in Europa waar ze kunnen wonen. De vluchtelingen worden met vliegtuigen expres opgehaald door Wit-Rusland. Dat gebeurt eigenlijk nooit, en heeft te maken met een ruzie tussen Wit-Rusland en andere landen in Europa.

Vals spelen

Al langere tijd hebben verschillende landen ruzie met Aleksandr Loekasjenko, de president van Wit-Rusland. Landen uit de Europese Unie vinden dat hij niet goed omgaat met de mensenrechten in zijn land, en hij zou vals hebben gespeeld bij de verkiezingen.

Straf

De president vindt dat mensen geen kritiek op hem mogen hebben. Wie dat wel heeft, kan straf krijgen. Landen van de Europese Unie vinden dat niet kunnen en willen daarom bijvoorbeeld minder handelen met het land. Daar is de president het niet mee eens. Volgens deskundigen neemt Wit-Rusland daarom nu wraak op landen landen van de Europese Unie door vluchtelingen de grens met Polen over te sturen.

Er is ook een groep mensen die nog altijd vastzit bij de grens. Zij hopen uiteindelijk toch naar Europa te kunnen.

Bekijk ook