Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ruimtevoertuig moet expres tegen ruimtesteen botsen

Vandaag begint een spannende ruimtemissie van NASA. Het bedrijf heeft een onbemand ruimtevoertuig gelanceerd. Het is de bedoeling het voertuig expres tegen een planetoïde aan botst. Dat is een groot stuk ruimtesteen.

De ruimtesteen is niet gevaarlijk voor de aarde. Toch willen onderzoekers proberen de steen aan te tikken. Als het lukt, schuift de planetoïde door de knal zo'n 10 centimeter op in zijn baan.

Ruimtewetenschappers willen graag weten of zo'n botsing lukt. Want als er ooit wel een stuk ruimtesteen onderweg is naar aarde, kan dat erg gevaarlijk zijn.

Wat gebeurt er als een planetoïde op de aarde knalt?

Heel lang geleden is er voor het laatst een grote planetoïde tegen de aarde gebotst: zo'n 66 miljoen jaar terug. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing.

Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's. In die tijd leefden er nog geen mensen op aarde.

Als een planetoïde op aarde botst, kan dat dus grote gevolgen hebben. Maar de kans dat zo'n ramp écht gebeurt is heel erg klein. Toch houden wetenschappers het goed in de gaten.

Of de test-botsing echt lukt, is nog even afwachten. Waarschijnlijk is het ruimtevoertuig pas volgend jaar september op precies de goede plek.

We zijn benieuwd wat jij vindt van dit nieuws. Reageer op onze stelling!

834
Het is belangrijk om te weten wat er in de ruimte gebeurt.
Eens77.8%
Oneens22.2%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken