Zussen met zeldzame oogziekte lopen vierdaagse in het donker

Zussen met zeldzame oogziekte lopen vierdaagse in het donker

De zussen Fiene, Iefke en Lenne hebben een zeldzame oogziekte waardoor ze steeds minder kunnen zien. Medicijnen voor de oogziekte bestaan nog niet. Daar balen ze van en daarom proberen ze zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek.

Dat doen ze door samen met vrienden en familie een soort vierdaagse te wandelen. Vier avonden lopen ze 5 kilometer in het donker. Een pittige uitdaging, omdat de zusjes in het donker bijna blind zijn.

Ik struikel over stoeprandjes, ik loop tegen lantaarnpalen. Het is irritant als je overal tegenaan knalt.
Iefke

Ook thuis en op school merken de zussen veel van hun ziekte. Zo kunnen ze niet op de fiets naar school, omdat dat te gevaarlijk is. En in huis liggen alle spullen altijd op dezelfde plek. Anders kunnen ze het niet meer vinden.

Iefke ziet het minst goed van de drie. Zij heeft daarom een speciaal tafeltje op school en een extra scherm zodat ze toch kan zien wat er op het digibord staat.

Onderzoek

Voor het onderzoek naar de oogziekte is 800.000 euro nodig. De zussen hoopten 20.000 euro op te halen, maar er is al veel meer binnen: ze zitten nu al meer dan 35.000 euro. De zussen hopen natuurlijk dat daar nog veel geld bij komt.

Door het onderzoek zou de oogziekte kunnen stoppen. Of ze zouden het beter kunnen maken.
Iefke