Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit is waarschijnlijk de nieuwe leider van Duitsland

In Nederland lukt het politici al 250 dagen niet om een nieuwe regering te vormen. Maar in Duitsland zijn ze er nu uit, na 59 dagen.

Drie partijen hebben vandaag samen afspraken gemaakt en daardoor weten we ook bijna zeker wie de nieuwe leider van Duitsland wordt. Zijn naam is Olaf Scholz.

Olaf Scholz is de leider van de SPD, de Duitse sociaaldemocratische partij. Op dit moment is hij deDuitse minister van Financiën - degene die over het geld gaat dus. Hij staat bekend als een beetje saai. Hij komtrustigover en ziet er altijd hetzelfde uit. Hij wordt dan ook wel Scholz-O-Mat genoemd, alsof hij geen mens is maar een soort robot.

Olaf Scholz moet Angela Merkel opvolgen. Zij was 16 jaar lang de baas van Duitsland. Hij neemt het waarschijnlijk binnen twee weken van haar over met zijn nieuwe regering.

Dit zijn de plannen van de nieuwe regering:

- Klimaatbeleid komt centraal te staan. Duitsland stopt met in 2030 met het verbranden van kolen en 80 procent van de stroom moet dan ook duurzaam worden opgewekt.

- Duitsland gaat veel geld steken in onderwijs en digitale ontwikkelingen.

- Jongeren vanaf 16 jaar mogen gaan stemmen. Dat is in de meeste landen 18 jaar.

- Het minimumloon gaat omhoog. Mensen gaan dan minimaal 12 euro per uur verdienen.

- Er komen geen hogere belastingen.

Landen in de wereld waren benieuwd naar de plannen van de nieuwe Duitse regering. Duitsland is een van de rijkste en machtigste landen met veel grote en belangrijke bedrijven. Duitsland heeft veel invloed op de regels in de Europese Unie.

Voor Nederland is Duitsland het allerbelangrijkst, omdat het naast ons land ligt en we veel met Duitsland handelen en samenwerken.