Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Deze mouw helpt doven met horen

Je schuift hem om je arm en dan 'luistert' de mouw voor je naar gesprekken. Het klinkt misschien als sciencefiction, maar een groep studenten doet er onderzoek naar. Doven en slechthorende mensen kunnen gesproken taal zo beter volgen.

De mouw moet in de toekomst ook gaan werken als iemand een andere taal spreekt die je niet begrijpt. Hij kent dan een heleboel talen, als het goed lukt tenminste.

Het werkt zo: de mouw zet dingen die mensen zeggen om in verschillende trillingen die je kunt voelen met je arm. Door de trillingen te herkennen, weet je welke woorden iemand zegt. Je moet natuurlijk wel eerst leren welke trilling bij welk woord hoort. 'Triltaal' noemen de studenten dat.

Iedere klank in een woord heeft z'n eigen trilling. In totaal zijn er 39 verschillende klanken en dus evenveel verschillende trillingen die je moet leren om triltaal te begrijpen.

Wij gingen langs bij de studenten die de mouw hebben bedacht.

We hebben het horen naar onze arm verplaatst. In plaats van dat je dingen hoort via je oren, voel je het met je arm.

Uitvinders Lisa en Julie

Met de trilmouw hoeven dove en slechthorende mensen niet meer per se heel dicht bij iemand in de buurt te zijn om diegene te begrijpen. Dat moet bij liplezen of gebarentaal wel.

Prototype

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben de mouw ontwikkeld. Na een jaar eraan te hebben gewerkt is er nu een eerste versie klaar. De mouw doet er nu nog wel zo'n twee seconden per woord over om het te vertalen naar trillingen. De studenten hopen dat dat in de toekomst makkelijker en sneller zal gaan.