Zorgen om nieuwe corona-variant

Deskundigen maken zich zorgen over een nieuwe versie van het corona-virus. Het kan zijn dat deze variant van het virus besmettelijker is, maar dat is nog niet zeker. Dat wordt nog onderzocht.

Deze corona-variant is gevonden in Zuid-Afrika. Veel mensen in dat land zijn ermee besmet. Hij wordt de Omikron-variant genoemd. In Nederland zijn nog geen mensen ermee besmet. In ons land zijn bijna alle besmettingen met de Delta-variant van het virus.

Hoe kan dat?

Zo'n nieuwe variant van een virus wordt een mutatie genoemd. Een mutatie kan ontstaan doordat het coronavirus bij elke besmetting zichzelf kopieert. En iedere kopie is een klein beetje anders dan de vorige.

In de meeste gevallen gaat dat om een hele kleine verandering die weinig verschil uitmaakt. Maar heel soms is de verandering wat groter. Dan is er een mutatie, zoals nu.

Veel landen hebben voor de zekerheid een vliegverbod ingesteld voor reizigers uit Zuid-Afrika en landen daar in de buurt. Ook in Nederland geldt dat verbod.

Reizigers die vrijdag aankwamen op Schiphol mochten niet gelijk naar huis. Ze moesten eerst een corona-test doen. Pas als de uitslag negatief was, mochten ze het vliegveld verlaten.

Bekijk ook