Wat moet er gebeuren met verlaten schip met 200 miljoen liter olie?

Problemen door verlaten schip met 200 miljoen (!) liter olie

Veel mensen maken zich zorgen over een enorm schip met aan boord 200 miljoen liter olie. Het ligt al jaren voor de kust van het land Jemen. De olietanker roest langzaam weg en daardoor kan alle olie de zee in lekken.

Het schip heet de MS Safer. De bemanning van het schip is een paar jaar geleden weggegaan en heeft de olietanker achter gelaten. Dat heeft te maken met een oorlog in het land.

Hulporganisaties maken zich al langer zorgen om het schip. Als het schip kapotgaat en de olie in de zee komt, is dat een grote milieuramp voor de dieren en mensen die daar leven. Olie is erg slecht voor de vissen en het koraal in de Rode Zee. En als de vissen doodgaan, hebben vissers geen werk meer.

Daisy Mohr werkt voor het Jeugdjournaal in Jemen en zij sprak de vissers die het sowieso erg moeilijk hebben sinds de oorlog.

We hebben de zee hard nodig, om genoeg geld te verdienen voor onze gezinnen.
visser Ali uit Jemen

Hulporganisaties willen de olie graag weghalen, maar door de oorlog is het erg gevaarlijk in het gebied. De rebellen willen niet dat andere landen bij het schip in de buurt komen.

Zo lang er niemand naar het schip toe mag, is een oplossing vinden lastig. Andere landen, waaronder Nederland, zijn aan het praten met de rebellen in het gebied. Ze hopen dat er toch nog op tijd een oplossing komt.