Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel discussie over bouw van groot datacenter

In de gemeente Zeewolde komt bijna zeker een groot datacenter van het bedrijf Meta. Dat is het bedrijf achter Facebook en Instagram. De gemeenteraad besliste gisteren dat het datacentrum gebouwd mag worden. De afgelopen tijd was er veel gedoe over.

Dat komt doordat zo'n datacenter veel stroom nodig heeft. Het bedrijf wil daar groene energie voor hebben. Maar er is zoveel stroom nodig dat er in het gebied dan veel extra windmolens en zonnepanelen moeten komen. Zo zijn er 115 extra windmolens nodig of 14 kilometer aan zonnepanelen.

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een bedrijf dat bestaat uit meerdere grote hallen waar computers in staan. In die computers worden allerlei gegevens en informatie opgeslagen. Bijvoorbeeld van de filmpjes en foto's die jij online plaatst.

Tegenstanders vinden het niet goed dat alle opgewekte stroom naar het bedrijf gaat, en niet naar de bewoners. Ook boeren zijn boos dat hun land wordt gebruikt.

Voordelen

Maar politici in de gemeente van Zeewolde zeggen dat het datacentrum ook voordelen heeft. Zo kan de gemeente er geld mee verdienen en kunnen mensen daar een baan krijgen.

Er moet nog een hoop worden geregeld. Het zal daarom wel nog even duren voordat zeker is of het datacenter er echt komt.