Uitgezocht: Het geheime recept van kersthits

Uitgezocht: Het geheime recept van kersthits

Wat is jouw favoriete kerstliedje? Ieder jaar doen artiesten hun best om voor kerst een nieuw nummer uit te brengen. Toch zijn het vooral oude liedjes die populair blijven. Zo is het nummer 'All I Want for Christmas Is You!' van Mariah Carey al jaren het populairst in Nederland.

In de aflevering van Uitgezocht hierboven zoekt Lucas uit hoe kerstliedjes worden gemaakt en wat je er als artiest aan kunt verdienen.

Waarom willen we dit soort liedjes horen tijdens kerst?

Dominic Seldis is een beroemde dirigent en jurylid in het muziekprogramma Maestro. Hij houdt van Kerstmis en de liedjes die dan te horen zijn . Volgens hem is het heel simpel waarom kerstliedjes zo populair zijn.

Van bijna alle kersthits krijg je een knus gevoel. Gewoon gezelligheid, samen met vrienden en familie. Daar draait het om in kerstmuziek.
Dominic Seldis - componist

Voor artiesten is er nog een andere reden om speciale kerstliedjes te maken, want je kunt er behoorlijk rijk van worden. In het geval van Mariah Carey zelfs enorm rijk.

Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You!

Zij verdient per jaar 450.000 euro aan die ene hit van 27 jaar geleden. Iedere keer als haar liedje voorbij komt in een playlist of te horen is op de radio krijgt ze daar een klein beetje geld voor.

Rond Kerstmis luisteren er miljoenen mensen naar. Alles bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat ze in totaal al zo'n 50 miljoen euro heeft verdiend!

De lijst van Lucas

Wat vooral opvalt aan de lange lijsten kerstliedjes is dat er veel oudere nummers opstaan. Terwijl er wel ieder jaar nieuwe liedjes worden gemaakt! Het duurt vaak een tijd voordat nieuwe nummers in afpeellijsten met kerstmuziek terecht komen.

Ook Nederlandse artiesten brengen kerstliedjes uit. Onder anderen Duncan Laurence, Wulf, Emma Heesters, de Bellinga's en Og3ne maakten een nummer voor de kerst van 2021.

Lucaschristmas heet de afspeellijst van Lucas in Spotify

Maar ja, hoe ontdek je dan dit soort nieuwe kerstnummers als die oude steeds terugkomen? Lucas maakte een lijst met zijn favoriete nummers. Luister of bekijk hem hier!

Op Spotify is hij te vinden onder de naam: Luchristmas. Misschien zit hier wel iets nieuws voor je tussen?