Roeslan (9) woont al 8 jaar in een oorlogsgebied

Roeslan (9) woont al 8 jaar in een oorlogsgebied

In het oosten van Oekraïne is het al jaren heel onrustig. Er wordt gevochten tussen het leger van Oekraïne en Rusland. Roeslan van 9 woont in het gebied. Hij hoort elke dag schoten afgaan en ziet veel militairen.

Iris de Graaf werkt voor het Jeugdjournaal in het gebied en ging bij hem langs. Roeslan heeft al veel nare dingen meegemaakt door de oorlog. Vier jaar geleden viel er een bom op het huis van hem en zijn moeder. Sindsdien zijn ze vaak bang.

Soms hoor ik rare geluiden. Dan denk ik: wat een gekke vogel. Maar dan blijkt het een bom te zijn.
Roeslan

Oekraïne en Rusland hebben al jaren ruzie. De laatste tijd neemt de spanning toe omdat het Russische leger duizenden soldaten en tanks naar de grens heeft gestuurd.

Rusland vindt dat Oekraïne bij hun hoort. Zij willen veel met het land samenwerken. Een deel van de bevolking in het oosten van Oekraïne wil dat ook. Maar de afgelopen jaren werkte de regering van Oekraïne juist veel samen met Europese landen en de Verenigde Staten. Rusland is daar boos over.

Er zijn de zorgen dat de ruzie verder uit de hand loopt. Roeslan is daar ook bang voor.

Ik zou willen dat de oorlog er niet was. Want het is soms wel erg eng.
Roeslan

Toch probeert hij zoveel mogelijk normale dingen te blijven doen. Zo gaat hij naar school en helpt hij zijn moeder thuis. In de video zie je meer over Roeslan en zijn moeder.