Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mensenrechten-held uit Zuid-Afrika overleden

De 90-jarige Desmond Tutu uit Zuid-Afrika is overleden. Hij was een belangrijk persoon die jarenlang streed voor gelijke rechten voor alle mensen.

Vroeger waren witte mensen de baas in Zuid-Afrika. Zwarte mensen werden onderdrukt. Vanaf 1948 leefden witte en zwarte mensen zelfs apart van elkaar. Ze mochten bijvoorbeeld niet met elkaar trouwen, niet op hetzelfde strand zitten en niet in dezelfde restaurants eten.

Voor witte mensen werd alles goed geregeld, maar zwarte mensen werden gediscrimineerd. Ze woonden in slechtere wijken, werden vaak zonder reden opgepakt en kinderen mochten niet naar school.

'Apartheid' wordt dat genoemd. In 1990 kwam er een einde aan de apartheid.

Desmond Tutu streed tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Daarvoor kreeg hij in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede, een van de belangrijkste prijzen ter wereld.

Hij was ook aartsbisschop van de kerk in Kaapstad. Daarmee was Desmond Tutu de eerste zwarte geestelijke met zo'n hoge functie in de kerk.

Veel mensen in Zuid-Afrika zien Desmond Tutu als een held. Wereldwijd stond hij ook bekend om zijn lach.

AFP

De laatste jaren liet Desmond Tutu zich nauwelijks zien. Hij was ziek en ook al oud.

Tutu was getrouwd en had vier kinderen. Zijn dochter Mpho is predikant in een kerk in Amsterdam.

Desmond Tutu is 90 jaar geworden.

Vanwege zijn werk voor de vrede in zijn land mocht Desmond Tutu ook vier keer de Internationale Kindervredesprijs uitreiken. Dat is een grote internationale prijs voor kinderen die zich inzetten voor kinderrechten en kwetsbare kinderen.