Qatar geeft miljarden uit om een sportland te worden

Qatar geeft miljarden uit om een sportland te worden

Het is nog 328 dagen tot het WK voetbal begint in Qatar. Dat is niet bepaald een sportland: er komen zelfs bijna geen bekende sporters vandaan. Maar daar probeert het land verandering in te brengen.

Geld

En dat willen ze doen door veel geld in sport te investeren. Zo hebben ze bijvoorbeeld een compleet nieuw sportcomplex gebouwd waar kinderen worden opgeleid tot topsporter. Er zijn sporten als atletiek en schermen, maar voetbal is het populairst. Journalist Daisy Mohr sprak voor het Jeugdjournaal met de voetballers daar.

Ik wil in de toekomst in het elftal van Qatar spelen. En een held van mijn land worden.
een jongen in het sportcomplex

Het land leidt deze talenten nu op, omdat ze betere sportprestaties willen. Daarom wordt er dus ook veel geld in de opleiding van talenten gestopt en organiseren ze grote toernooien.

Er was de laatste tijd ook veel kritiek op hoe Qatar het WK voetbal organiseert. Volgens mensenrechtenorganisaties worden de mensen die er werken slecht behandeld. Duizenden mensen zouden zijn omgekomen tijdens het werk, door onveilige situaties en de hitte. Daar maakten we eerder deze video over.

Kritiek op WK in Qatar: 'Ze behandelen arbeiders heel slecht'