31 kinderen gewond door TikTok-challenge met vuurwerk

31 kinderen gewond door TikTok-challenge met vuurwerk

Afgelopen jaarwisseling zijn er veel meer mensen gewond geraakt door vuurwerk dan een jaar eerder. In totaal raakten 773 mensen gewond, vorig jaar 383. Het aantal is dus verdubbeld.

Vooral jongens raakten gewond. 80% van de slachtoffers was jongen of man.

TikTok

Ook het aantal kinderen met wonden door vuurwerk steeg flink. In totaal moesten 59 kinderen in Nederland rond de feestdagen worden behandeld aan ernstige brandwonden door vuurwerk.

Zo'n 31 kinderen raakten gewond door de TikTok-challenge 'vuurwerk stampen'. Daarbij wordt klein vuurwerk aangestoken en daar wordt op gestampt. Dat geeft een harde knal.

Guus

Ook Guus (je ziet hem in de video) deed mee aan deze challenge. Hij verbrandde zijn voet en moest zelfs geopereerd worden. Inmiddels gaat het beter met Guus. Over twee weken mag hij zijn voet weer helemaal gebruiken en kan hij weer voetballen.

België

Het is niet helemaal duidelijk waarom er dit jaar meer vuurwerkslachtoffers zijn dan vorig jaar. Toen was er ook een vuurwerkverbod. Deskundigen denken dat het onder andere komt doordat meer mensen vuurwerk in België hebben gekocht.