Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Voor het eerst hart van varken in mens geplaatst

Een opvallend verhaal uit de Verenigde Staten: artsen hebben het hart van een varken in een mens geplaatst. Dat gebeurde afgelopen vrijdag. Nu hebben de artsen bekend gemaakt dat het goed lijkt te gaan met de man.

Het hart werkt en het ziet er normaal uit. We zijn opgewonden, maar we weten niet wat morgen ons brengt, want dit heeft niemand ooit nog gedaan.

arts Bartley Griffith

Het is nog te vroeg om te zeggen dat de operatie is geslaagd, maar de artsen zeggen dat de man zich goed voelt. Het hart werkt en ziet er normaal uit. De man had ernstige hartproblemen en zou overlijden als deze operatie niet zou gebeuren. Hij zei dat dit zijn laatste keuze was.

Toekomst

Experts hopen dat er hierdoor vaker zulke operaties kunnen worden gedaan. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het heel veel tijd kost om dit soort operaties uit te voeren en voor te bereiden, zeggen ze.

Het varkenshart is genetisch gemanipuleerd. Dat betekent dat er een aantal dingen in het hart zijn aangepast. Daardoor wordt het niet direct afgestoten door het lichaam.

Vorig jaar is er voor het eerst een nier van een varken in een mens geplaatst.