Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel zorgen over bewoners op Tonga na onderzeese vulkaanuitbarsting

Veel landen rond de Stille Oceaan hebben schade door de tsunami die gisteren ontstond na een vulkaanuitbarsting. Dat gebeurde in de zee bij de eilandengroep Tonga. Door de uitbarsting ontstonden hoge golven, die in de landen eromheen veel schade hebben aangericht.

Geen contact

Hoe de situatie op Tonga zelf is, is nog een groot vraagteken. Door de kracht van de uitbarsting zijn de telefoon en internetkabels kapot gegaan, liet de premier van Nieuw-Zeeland weten. Daardoor kunnen hulpdiensten geen contact krijgen met mensen op het eiland. Nieuw-Zeeland heeft nauwe banden met Tonga. Maandag sturen ze een vliegtuig naar Tonga toe, zei de premier.

Tonga is een eilandengroep helemaal aan de andere kant van de wereld. Het bestaat uit meer dan 170 eilanden. Op 36 van die eilanden wonen mensen. De vulkaan die gisteren uitbarstte heet Hunga-Tonga-Hunga-Haapai en die ligt vlakbij de hoofdstad van Tonga.

Het is dus een vulkaanuitbarsting geweest met veel gevolgen. Volgens vulkaan-expert Elske de Zeeuw-van Dalfsen van het KNMI komt dat doordat de vulkaan deels in zee ligt.

De krachtige golven die door de vulkaanuitbarsting zijn ontstaan hebben meerdere landen bereikt. Zo kwam er een hoge vloedgolf aan land in Nieuw-Zeeland, zo'n 2000 kilometer verderop in de zee. En ook in Japan, op 8.000 kilometer van Tonga, was er schade. Vissersboten liepen onder water en mensen zijn voor de zekerheid naar een veilige plek gevlucht.

In Peru liepen straten langs de kust onder water. Dat veroorzaakte ook schade. Zeker tee mensen zijn daar om het leven gekomen door het hoge water.