Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onderzoekers: 'Deze man verraadde Anne Frank'

Wie vertelde de Duitsers waar Anne Frank en haar familie zich verstopten tijdens de Tweede Wereldoorlog? Na jarenlang speurwerk denken onderzoekers die vraag eindelijk te kunnen beantwoorden.

Verrader

Volgens de onderzoekers is de kans groot dat het Arnold van den Bergh was die Anne en haar familie verraadde. Hij was een Joodse man die tijdens de oorlog samenwerkte met de Duitsers. Waarschijnlijk gaf hij de Duitsers vaker informatie. In ruil daarvoor werden hij en zijn familie niet opgepakt.

Arnold van den Bergh zat in de Joodse Raad. Dat was een organisatie waarin Joden zaten die van de nazi's verplicht moesten meewerken aan het opsporen van andere Joden. Als ze dat niet deden, dreigden de nazi's met geweld. Het zou dus kunnen dat Arnold van den Bergh Anne Frank en haar familie verraadde om het leven van zijn eigen familie te redden.

Of Van den Bergh Anne Frank echt heeft verraden, kunnen de onderzoekers hem niet meer vragen. Ook kan hij er niet meer voor gestraft worden. Hij is namelijk al overleden.

Het onderzoek

Zo'n zes jaar is een team van 40 onderzoekers bezig geweest om dit allemaal uit te zoeken. Met behulp van nieuwe computerprogramma's onderzochten ze heel veel oude documenten.

Het gaat over kilometers aan archiefmateriaal. Verklaringen, artikelen en interviews over al die jaren.

Pieter van Twisk, onderzoeker

Anne Frank werd geboren op 12 juni 1929. Haar verhaal is wereldberoemd.

Ze was een Joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog met haar familie moest onderduiken. Het gezin verstopte zich voor het Duitse leger in het Achterhuis in Amsterdam. Daar schreef ze haar beroemde dagboek.

Na 2 jaar onderduiken werden Anne en haar familie gearresteerd door de Duitsers en naar kampen gebracht. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog stierf Anne Frank in een concentratiekamp in Duitsland.

Bekijk ook