Dit geld van 800 jaar oud lag begraven in Drenthe

Twee mensen in Drenthe hebben een bijzondere vondst gedaan: vier zilveren munten uit de 13e eeuw! Het zijn mogelijk Engelse munten uit de tijd van koning Hendrik III. Die was de baas van Engeland van 1216 tot 1276. En als de munten, die 'long cross pennies' genoemd worden, inderdaad uit die tijd zijn, zijn ze dus bijna 800 jaar oud.

Iemand had deze munt bij wijze van spreken duizend jaar geleden in zijn hand en nu heb ik hem vast. Dat is gewoon bijzonder

Jeffrey van der Vlis, vinder

De vinders zijn Jeffrey en Tim. Ze gaan als sinds hun 14e met de metaaldetector op pad. De twee kwamen de schat op het spoor door hele oude kaarten goed te bestuderen. Toen ontdekten ze dat er op de vindplaats een oud klooster gestaan had. Na een tijd graven zagen ze dat er lagen grond waren met voorwerpen van heel vroeger. En toen hadden ze dus bingo.

Uiteindelijk kwam die muntschat omhoog. Dat gaf wel een fantastisch gevoel.

Tim Zijlstra, vinder

De munten lagen begraven in een stuk weiland. Waar precies, dat zeggen Tim en Jeffrey niet. Anders gaat iedereen daar misschien wel kijken.

En wat ze waard zijn, dat hoeven ze niet per se te weten. Ze hebben de munten aan het Hunebedmuseum in Borger weggegeven.

Bekijk ook