Wel of geen corona-prik? Antwoord op jullie vragen

Wel of geen corona-prik? Antwoord op jullie vragen

Vanaf morgen krijgen alle ouders in Nederland een brief met daarin een uitnodiging voor een corona-vaccin voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Ouders en kinderen kunnen zelf kiezen of ze de prik nemen of niet. Maar zo'n keuze kan best lastig zijn.

Praten

Kinderen van groep 8 van basisschool de Minstreel in IJsselstein praten er veel over met hun familie.

Ik heb het er thuis over gehad. Maar we gaan het ook nog aan mijn oom vragen, want die is dokter.
Salomon

Niet alle kinderen van groep 8 van basisschool de Minstreel zeggen dat ze een prik willen. En andere kinderen hebben nog geen keuze gemaakt.

In de video bovenaan hoor je hoe de kinderen erover denken.

De uitnodiging voor een prik is voor alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Kinderen met die leeftijd met een kwetsbare gezondheid konden al eerder een corona-prik halen.

Corona-deskundige Patricia Bruijning weet heel veel van het virus en van de vaccinaties. Zij zegt dat je als kind niet ernstig ziek meer wordt van het virus als je gevaccineerd bent.

De kans is sowieso al heel klein dat kinderen ernstig ziek worden als ze besmet raken met corona, maar die is nóg kleiner als je gevaccineerd bent.
Patricia Bruijning, corona-deskundige

Er is veel onderzoek gedaan naar het vaccin. Daaruit blijkt dat het veilig is om te nemen. Wel kunnen kinderen, net als volwassenen, bijwerkingen krijgen van het vaccin. In bijna alle gevallen zijn dat lichte bijwerkingen zoals een pijnlijke arm of vermoeidheid.

Het vaccin is veilig, dat is onderzocht. Zo'n vijf miljoen kinderen in Amerika hebben het ook al gehad.
Patricia Bruijning, corona-deskundige

Meer uitleg van de deskundige zie je in de video bovenaan.