Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hergebruikte mondkapjes zitten vaak vol bacteriën

Mondkapjes die al eens gebruikt zijn, zitten vaak vol bacteriën. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Leiden.

Sommige mensen doen soms dagen of zelfs weken met hetzelfde mondkapje. Maar volgens de onderzoekers is dat niet heel hygiënisch. Als je het mondkapje verkeerd vastpakt of in je zak stopt, komen er namelijk bacteriën op.

Gevaarlijk?

Als je het mondkapje vervolgens weer opzet, kunnen die bacteriën in je mond komen. Dat klinkt misschien gevaarlijk, maar volgens de onderzoekers valt dat wel mee.

Het kan op een gegeven moment een slechte adem veroorzaken. Maar het is in vele gevallen niet echt schadelijk, alleen een beetje vies.

Joost van den Brink, onderzoeker

Mondkapjes-advies

De regering adviseert sinds kort om geen stoffen of zelfgemaakte mondkapjes meer te gebruiken. Wegwerp-mondkapjes zouden beter zijn. Medische mondkapjes zouden volgens de regering het beste beschermen. Deze hebben een speciale keuring doorstaan.

We zijn benieuwd hoe vaak jij een schoon mondkapje opzet. Laat het ons weten en reageer op de stelling!

1328
Hoe lang gebruik jij hetzelfde mondkapje?
Een dag of minder37.1%
Een week27%
Meer dan een week35.9%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken