Nieuwswekker: Popprijs uitgereikt + Praten met Taliban

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je verzameld. En we hebben natuurlijk gecheckt wat het weer wordt vandaag!

Het weer

Als je naar buiten kijkt, zie je waarschijnlijk niet veel want het is mistig. Vanmiddag trekt dat een beetje weg. Op sommige plekken gaat de zon even schijnen. Het wordt tussen de 6 en 8 graden.

NOS Jeugdjournaal

Dit heb je misschien gemist:

- De band Di-rect heeft de Popprijs 2021 gewonnen. Die prijs gaat naar de band of artiest die het afgelopen jaar het belangrijkst is geweest voor de Nederlandse popmuziek. De leden van Di-rect kregen hun prijs tijdens een digitale editie van popfestival Noorderslag in Groningen.

De jury verraste de band in hun oefenruimte:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

- Een opvallende rechtszaak in de Amerikaanse filmwereld. Fans van actrice Ana de Armas zijn naar de rechter gestapt omdat de actrice wél in een trailer van de film Yesterday was te zien, maar niet in de film zelf. Fans zijn daar teleurgesteld over en eisen een schadevergoeding van minstens 4,4 miljoen euro.

de trailer van Yesterday

Dit is er vandaag in het nieuws:

- In Noorwegen komen mensen van de Taliban samen met mensen van de Amerikaanse en Britse regering, en de Europese Unie. Ze gaan praten over de situatie in Afghanistan, waar de Taliban nu ongeveer een half jaar de baas is. Er zijn veel problemen in Afghanistan. Zo is er bijvoorbeeld te weinig voedsel. Andere landen gaan daar nu met de Taliban over praten, om te kijken of en hoe ze kunnen helpen.

- De meeste protesten die met corona te maken hebben, zijn tegen de corona-regels. Vandaag is er een ander protest, van mensen die een ander geluid willen laten horen. Zij gaan de straat op om te laten zien dat ze mensen die in de zorg werken steunen, maar ook om stil te staan bij alle mensen die zijn overleden door het corona-virus.

- Politiemensen die vanmiddag werken rond de voetbalwedstrijd PSV-Ajax, gaan actievoeren. Ze leggen het werk maximaal een uur neer om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en om te laten zien dat er een tekort is aan politie-agenten. Eerder maakten we deze video over het tekort bij de politie.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

- Als je komende tijd gaat wandelen op de Veluwe, is er een kans dat je eendood zwijn tegenkomt. Er gaan veel zwijnen dood deze winter, omdat er niet genoeg eten voor ze is. Vanavond in het Jeugdjournaal legt een boswachter uit hoe dat precies zit, en wat je moet doen als je een dood zwijn vindt.

Wilde zwijnen in het bos, op zoek naar eten.
ANP

En dan nog even dit:

Zou jij durven vechten met een beer? Een man in de Verenigde Staten twijfelde geen moment. Er was een beer zijn huis binnen gelopen en zat achter zijn puppy's aan. Hoe dat afliep zie je in deze video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.