Komt er een grote oorlog tussen Rusland en Oekraïne?

Komt er een grote oorlog tussen Rusland en Oekraïne?

Het gaat de laatste tijd in het nieuws veel over Oekraïne en Rusland. Wereldleiders zijn bang dat Rusland Oekraïne binnenvalt.

De twee landen hebben al jaren ruzie. Soms wordt er ook gevochten. De laatste tijd neemt de spanning toe.

Rusland stuurt steeds meer legers naar de grens met Oekraïne. Daar staan nu zeker 100.000 Russische soldaten.

Rusland is bang dat Oekraïne bij de NAVO wil horen. Dat is een militaire samenwerking van westerse landen. Deze landen hebben beloofd om elkaar te helpen als in een van de landen oorlog uitbreekt. Ook Nederland zit bij de NAVO.

In landen rond Rusland, heeft de NAVO legers. Die zijn daar voor het geval dat Rusland die landen binnenvalt. Rusland wil dat die legers daar weggaan. En dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO.

'Trek je legers terug'

Maar dat willen de NAVO-landen niet beloven. Ook willen ze hun legers niet terugtrekken. Zij willen juist dat de Russische legers bij Oekraïne weer weggaan. Maar het lijkt er op dat Rusland dat niet gaat doen.

Oorlog of niet?

Of er echt een grote oorlog komt, is nog de vraag. Iris de Graaf werkt voor de NOS in Rusland en houdt de situatie goed in de gaten.

Iedereen hoopt eigenlijk nog steeds dat het westen en Rusland met elkaar blijven praten om een oplossing te vinden. Ze hebben dat al een paar keer gedaan de afgelopen weken. Ook komende week gaan ze weer met elkaar praten.
Iris de Graaf, correspondent in Rusland

Leiders blijven dus met elkaar praten. Mensen in Oekraïne zijn ongerust, en vinden het vooral belangrijk dat zij zelf mogen beslissen over hun land.

Vorige maand zag je Roeslan in het Jeugdjournaal. Hij woont in Oekraïne, vlakbij de grens met Rusland. Het is al jaren onrustig in dat gebied. Hier kun je de video terugkijken:

Roeslan (9) woont al 8 jaar in een oorlogsgebied