'Miljoenen kinderen kunnen niet lezen door schoolsluitingen'

'Miljoenen kinderen kunnen niet lezen door schoolsluitingen'

Het sluiten van de scholen zorgt over de hele wereld voor problemen bij kinderen. Dat schrijft hulporganisatie Unicef in een nieuw rapport. Tientallen miljoenen kinderen kunnen daardoor niet goed lezen en schrijven.

Vooral in arme landen kunnen steeds minder kinderen begrijpend lezen. Voor corona kon de helft van de 10-jarigen lezen. Nu zijn dat er nog maar 3 op de 10.

Het is vandaag de Internationale Dag van het Onderwijs. En vandaag maakt Unicef zich dan ook zorgen om kinderen die helemaal niet meer naar school gaan. Dit gebeurde bijvoorbeeld in het land Bangladesh. Toen daar de scholen weer open gingen, kwam 1 op de 10 meisjes van 12 tot 15 jaar niet terug.

Ontbijt

Dat scholen op veel plekken dicht zijn, zorgt er ook voor dat minder kinderen goed eten. Voor veel kinderen zijn schoolmaaltijden namelijk één van hun weinige maaltijden op een dag. Door de sluitingen misten zo'n 370 miljoen kinderen deze maaltijden.

Volgens Unicef moeten scholen over de hele wereld zo snel mogelijk weer open. Ook zeggen ze dat kinderen goed begeleid moeten worden om de leerachterstanden weg te werken.