De vader van Charlotte (11) heeft long covid

De vader van Charlotte (11) heeft long covid

De meeste mensen die ziek worden het corona-virus, knappen na een tijdje weer op. Maar er is een groep bij wie het anders loopt: mensen met long covid. Die mensen houden nog heel lang last van corona-klachten. Zelfs als het virus bij hen weg is.

Ziekenhuis

De vader van Charlotte is zo iemand. Hij kan nu een stuk minder dan vroeger. Anderhalf jaar geleden belandde Charlottes vader in het ziekenhuis - hij had corona en werd er hartstikke ziek van. Toen hij een paar weken later naar huis mocht was de corona weg, maar hij was nog wel ziek - en dat is ie nu nog steeds. Charlotte merkt dat haar vader daardoor is veranderd.

In het begin kon hij niet zo goed de trap op en af. En hij heeft nu nog wel spierpijn. Het gaat gewoon niet zo goed verder.
Charlotte

Er zijn zeker tienduizend mensen met long covid in Nederland, maar misschien nog wel veel meer. Dat is niet helemaal zeker en wordt nog onderzocht.

Ander leven

Voor Charlotte en haar vader is er veel veranderd. Hij kan zijn werk op de dierenambulance niet meer doen. En zijn hobby fotograferen gaat lastig en doet hij daardoor steeds minder vaak.

Vandaag was er in de Tweede Kamer een gesprek over long covid. Patiënten en deskundigen willen dat er meer aandacht komt voor langdurige klachten door corona. Ze willen ook dat er meer geld komt voor onderzoek en behandeling van mensen die long covid hebben.