Rutte wil Oekraïne helpen: 'Alles om oorlog te voorkomen'

Rutte wil Oekraïne helpen: 'Alles om oorlog te voorkomen'

Premier Rutte wil dat er alles aan gedaan wordt om de ruzie tussen Oekraïne en Rusland onder controle te houden. Dat zei hij tijdens een belangrijke vergadering met de Oekraïense president Zelensky.

We zijn het erover eens dat we alles moeten doen om een gevaarlijke situatie te voorkomen. Dat kan alleen door te praten.
premier Mark Rutte

Oekraïne en Rusland hebben al jaren ruzie. Soms wordt er ook gevochten en de laatste tijd neemt de spanning toe.

Rusland is bang dat Oekraïne bij de NAVO wil horen. Dat is een militaire samenwerking van westerse landen. Deze landen hebben afgesproken om elkaar te helpen als in een van de landen oorlog uitbreekt.

De NAVO heeft legers in landen rond Rusland. Die zijn daar voor het geval dat Rusland die landen binnenvalt. Rusland wil dat de NAVO-legers weggaan en dreigen Oekraïne binnen te vallen.

Premier Rutte heeft gezegd dat Nederland Oekraïne gaat helpen en dat Rusland straf krijgt als hun leger Oekraïne binnenvalt.

Nederland zal helpen om bijvoorbeeld cyberaanvallen tegen gaan. Meer agressie tegen Oekraïne zal serieuze gevolgen hebben.
Premier Rutte

Eerder zag je Roeslan in het Jeugdjournaal. Hij woont in Oekraïne, vlakbij de grens met Rusland. Het is al jaren onrustig in dat gebied. Hier kun je de video terugkijken:

Roeslan (9) woont al 8 jaar in een oorlogsgebied